Architects : Gustavo Carmona + Lisa Beltrán

Location : Mexico City

Project : 2013

Construction: 2013

Area : 1600 m2

Collaboration : Hugo Blancas, Djurdja Milutinovic, Daniela Vidal, Rubén Engambira.

The materiality of the house is mainly concrete. The lower level presents an elaborated texture emphasizing its contact with the ground. The smooth concrete texture of the second floor softens the volume making its presence lighter. The house finally crowns itself with wooden panel skin resembling the site´s tree canopies.

Bosque House has a “C” scheme broken into two main lateral volumes –the bedroom area and the service area-, which are partially carved into the site. The third volume –the social one-, is a glass bar on a concrete platform suspended above the ground embracing the surrounding nature. Solar energy, solar water heating, and rain water harvesting systems were integrated into the house to achieve a sustainable design.